Naar inhoud

Praktisch

GEEN

Meer info

Imago-opbouw tussen 1954 en 1956

Imago-opbouw tussen 1954 en 1956


Het kampjaar 1954-1955, zoals een werkjaar toen genoemd werd, is cruciaal geweest. Hier werden fundamenten van tradities gelegd. Als bondsproost betrok Roger De Pourcq de ouders in de werking en startte zo het oudercomité dat aandelen uitgaf. Ook de jaarlijkse wafelbak startte toen. Hij had immers financiële middelen nodig om een eigen KSA-lokaal te bouwen. Dat lokaal was een heuse blokhut die tijdens de zomer van 1955 eigenhandig opgetrokken werd nabij het zomerhuisje en de ateliers van de familie De Pourcq langs de Maalse Steenweg, op de hoek met Bos en Lommer. De blokhut had ook een bijgebouwtje voor kampeergerei. Men had namelijk al her en der wat potten en pannen bijeengescharreld en ook een voorraad pioniers- of sjorhout aangelegd. De afwerking van de blokhut werd gevierd met een dansfeest met de ouders, waarop de leiders niet mochten dansen. In datzelfde jaar probeerde knapenleider Johan Weyts opnieuw het bondsblad De Rooiershoorn op te starten, maar hield dat niet vol. Het drukke jaarprogramma en zijn knapenban eisten te veel tijd op.

In 1955 kwam Rooyghem naar buiten met een sterk gekostumeerd en door de proost geregisseerd toneelstuk De Kleine Wever Johannes, een sprookje van Yvonne Waegemans. Roger De Pourcq zorgde dat veel foto's ervan in het knapengouwblad De Knape van april 1955 verschenen.

Toen in 1945 de scouts in Sint-Kruis de groep Don Bosco startte, kreeg KSA Rooyghem een concurrent. In de jaren '50 zorgde dat wat voor rivaliteit tussen de jongens op school: "Wie wil nu 'welpje' genoemd worden en geleid worden door een meisje 'Akela'?" De welpen liepen daarentegen hoog op met hun pioniersleven. Toch wisten enkele knapen een groepje leeftijdsgenoten te overhalen over te stappen naar de KSA. De ambitie om naar buiten te treden en ons te manifesteren op vlak van openluchtleven, stamt uit die tijd. Met indrukwekkende modelkampen naast het kerkplein, waar nu het winkelcentrum gelegen is, wou KSA de scouts de loef afsteken. Ook de zomerkampen waren sterk op openluchtleven gericht. Op tafelvuren frites en mosselen bereiden en brood bakken in een kleioven waren kampstunts waar proost De Pourcq zijn hand niet voor omdraaide.

Ook al had de normale jaarwerking in alle bannen sterk geleden onder dit overaanbod aan nevenactiviteiten, de naambekendheid van 'de studentenbond' of 'KSA Rooiegembond' was een verworvenheid geworden. Bondsleider Ignace De Baene werd in 1957 opgevolgd door Gilbert Demey en in 1959 door Dirk Vandermoere. De KSA had toen een zestigtal jongknapen, knapen, jonghernieuwers en hernieuwers. De bond was klaar voor een gestadige groei.


[vorige] [inhoud] [volgende]

Niet te missen

Luikse wafels

Wafelbak 31 oktober 2020

Enkel Online bestellen en afhalen aan ons lokaal!! Omwille van Crona leveren wij niet aan huis.

lees meer
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's

Dit Semester

    Bekijk alles