Naar inhoud

Praktisch

GEEN

Meer info

Een bond met uitstraling

Een bond met uitstraling


Het is Rooyghem niet vreemd dat hij graag in de kijker loopt. Dit was in de jaren '70 zelfs een doel. Toen oud-leider Jean-Marie Bogaert voorzitter werd van de plaatselijke jeugdraad, ontstonden de straatfeesten. In 1976 zou men volksspelen voorzien tijdens de kermisbraderie. De jeugdbewegingen zouden die bemannen. Het mag gezegd dat het spel troumadam, dat KSA ter hoogte van het huis van de ouders van jongknapenleider Paul Proot langs de Moerkerksesteenweg bemande, heel veel succes had. Na enkele jaren verhuisde dit kraam naar het kerkplein en werd het aangevuld met een uniformenverkoopstand. De knapen zouden voor bijzondere animatie zorgen: een apenbrug vertrekkend vanuit de linde en eindigend aan de nieuw aangeplante eiken. KSA was niet beschaamd om haar 'kraam' zo uit te bouwen dat enorme KSA-lettervlaggen of een monumentale gesjorde poort, stijl Luc Proot, de Moerkerksesteenweg overbrugden. Er werd door het vele volk wel eens verkeerdelijk gedacht dat de straatfeesten door de KSA georganiseerd waren. De KSA-stand werd een verworvenheid en breidde zich zo sterk uit dat het hele kerkplein √©n een deel van de Moerkerksesteenweg 'KSA-gebied' werden. De andere jeugdbewegingen stonden vaak in de schaduw. Was deze zelfpresentatie van KSA niet altijd even stijlvol, het gaf de inschrijvingen vaak een duw in de rug. De superstunt was wel de dubbeldekker die KSA in de jaren '90 op zaterdag voor de kermis liet rondrijden.

Een tweede illustratie van die trots waren de jubilea die telkens voor enorme propaganda zorgden. In 1977-1978 vierde de bond zijn 45 jaar met een feestmis, een zelfklever en een historische tentoonstelling van Geert Dewulf, een modelkamp, en een herprofilering van de K van de KSA. We kregen voor het eerst een echte bondsvlag, ontworpen door Luc Blomme.

Maar vooral had KSA in heel Vlaanderen haar gouden jubileum gevierd. KSA Noordzeegouw deed dat met een feestelijke gouwdag op 7 mei 1978 met een kilometerlange feeststoet, een circustent en een tentoonstelling. Het spel zat echt op de wagen en maakte KSA goed bekend in heel Vlaanderen. Het jubileum 45 jaar Rooyghem en 50 jaar Noordzeegouw duwden onze ledencijfers de hoogte in.

Ditzelfde jaar kregen de plannen voor een eigen lokaal in Male concreet gestalte. Naast het voetbalveld van Maleveld werd een heus jeugdbeweginglokaal gebouwd door het oudercomité. Het werd in september 1979 ingezegend door deken Desmet. Op de gelegenheidstentoonstelling waren de pronkstukken toen de maquettes van de lokalen die Geert Dewulf had gemaakt.


[vorige] [inhoud] [volgende]

Niet te missen

Luikse wafels

Wafelbak 31 oktober 2020

Enkel Online bestellen en afhalen aan ons lokaal!! Omwille van Crona leveren wij niet aan huis.

lees meer
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's

Dit Semester

    Bekijk alles