Naar inhoud

Praktisch

GEEN

Meer info

Democratiserende bondsleiders

Democratiserende bondsleiders


Traditiegetrouw werd de bond geleid door het duo bondsleider en bondsproost. De bondsproost, in casu Willy Lammers, had zoals in de meeste bonden, gewesten en gouwen, evenwel het laatste woord. KSA is nu eenmaal ruim 60 jaren een proostenbeweging geweest. Met de bondsleiders Paul Proot (1982-1985), Jan Debackere (1985-1988) en Guy Rogissart (1988-1992) kwam een democratischer structuur binnengewaaid.

Naast Willy Lammers was in 1981-1982 ondertussen een nieuwe proost binnengekomen: de Oostendenaar Hugo Pieters, een nieuwe priester-leraar uit het Onze-Lieve-Vrouwecollege. Hij vond er een andere KSA-bond dan hij gewoon was en Sint-Kruis een anderssoortige proost. De nieuwe geest onder de jongeren kreeg ruimte in de priester met zijn spijkerbroek en zijn grote riemgesp, met zijn zin voor moderne muziek en ... zijn bijzondere lach.

Paul Proot was een bondsleider die gezellige samenwerking ambieerde. Hij had gezag door zijn enthousiaste en sympathieke gedrevenheid, ook al was zijn spreken niet echt kordaat te noemen. Om de leiding bijeen te houden na de bondsstaf en om de exodus naar de Brugse cafés nadien af te remmen, bracht hij telkens op zijn fiets een bak bier of limonade mee. Hij pleitte ook voor een democratische verkiezing van zijn opvolger en vond dat leiders mochten inspraak hebben in de keuze van de ban waarin ze actief wilden zijn. Bij gebrek aan kandidaten, werd Jan Debackere 'gekozen' door Willy, Paul en Hugo. Dat was verrassend omdat Jan niet bang was om tijdens bondsstaven kritisch en hard uit de hoek te komen

Het was voor proost Willy wennen om opnieuw een bondsleider te hebben die soms initiatieven nam zonder dat hij er als proost achter stond. Door zijn leeftijd en ervaring voorzag hij immers beter de gevolgen van een 'te jonge' beslissing. Zo liet bondsleider Jan met steun van proost Hugo Pieters en secretaris Guy Rogissart een heuse bar installeren, zodat de leiders elkaar na de bondsstaf konden ontmoeten en beter leren kennen. Dit was goed om de gesloten banmentaliteit te doorbreken. In Rooyghem werkte elke ban namelijk zoals een republiekje: elk autonoom voor zich met zijn eigen proost en lokaal. De hernieuwerbar werd een 'veilige' ontmoetingsruimte van hernieuwers, leiders en oud-leiders, ver weg van de Brugse cafés en kreeg het vertrouwen van de ouders.

Het bijeensteken van de koppen resulteerde opnieuw in een officieel bondsteam dat de bondsstaf voorbereidde en het bondsleven bevestigde en animeerde. Willy moest voortaan zijn taak op elk moment delen met de bondsleider, de secretaris en Hugo Pieters die een vaste waarde in het team werd. Dat bleek vlot te gaan. Voortaan zou dus ook samen gewaakt worden over de ijzersterke traditie waarvoor de bond bij de ouders gekenmerkt was.

Om de uitstroom van de leiders na twee jaren tegen te gaan, de gemiddelde leeftijd van de leiding te verhogen en de afstand tussen bondsteam en leiding te verlagen, werd in 1986-1987 gestart met een aspirantenwerking. Die werd een officiële ban in 1994-1995 met een eigen leiding, eigen weekends en een eigen vormingsprogramma en statuten. Het beleid van Jan Debackere en zijn team streefde dus op een strategische wijze kwaliteit en structurering na.


[vorige] [inhoud] [volgende]

Niet te missen

Luikse wafels

Wafelbak 31 oktober 2020

Enkel Online bestellen en afhalen aan ons lokaal!! Omwille van Crona leveren wij niet aan huis.

lees meer
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's
  • foto's

Dit Semester

    Bekijk alles